Observatori del Conflicte Social
L'Observatori del Conflicte Social (OCS)

L'OCS és un observatori que depèn del grup d'investigació de la Universitat de Barcelona ICCS (Investigacions sobre Conflicte i Canvi Socials). Està format per alumnes, investigadors i professors que treballen en el camp de les ciències socials (Sociologia i Ciència Política). L'equip pretén contribuir a desenvolupar un treball de recerca fonamental al voltant dels interrogants que ens plantegen els episodis de conflicte i canvi social contemporanis. Ofereix una varietat de documents: articles acadèmics, tesis de màster o tesis doctorals, fonts primàries, etc. Es posen a l'abast en format accessible i sense ànim de lucre per a qualsevol tipus de públic interessat en aquests temes (estudiants, acadèmics o ciutadans en general).
Més enllà de les multituds intel·ligents. L'efecte mediàtic de les mobilitzacions ciutadanes pels acords de pau a Colòmbia
per Andrés Charry Joya, membre de l'Equip Estable de l'OCS
Una anàlisi de l'impacte en els acords de pau de Colòmbia de les mobilitzacions ciutadanes que exigien una pau definitiva.
per Jaime Pastor, membre de l'Equip Estable de l'OCS
Ara ens trobem en un punt d'inflexió inèdit en la nostra història contemporània i, sobretot, en la d'un capitalisme globalitzat que s'havia imposat com l'únic sistema possible. Perquè ara és aquest que cal qüestionar amb raons encara més contundents.
El conflicte social
A totes les persones interessades a aprofundir en el coneixement del conflicte social, els oferim una selecció de textos clau de les ciències socials signats per especialistes destacats en la matèria; una selecció pensada tant per a estudiosos de la qüestió com per al públic en general. Molts dels textos es poden descarregar directament de la nostra web. A més, l'OCS es manté al dia sobre els últims avenços en la comprenssió del conflicte a fi d'incorporar-los puntualment a la selecció.
Publicacions periòdiques de l'Observatori
Anuari del conflicte social
L'Anuari del Conflicte Social conté un registre dels principals episodis dels conflictes socials de l'any; a més alguns d'aquests episodis hi són analitzats en profunditat. L'Anuari ofereix una selecció substantiva d'informació relativa a cadascun dels casos tractats i anàlisis elaborades per l'equip estable de l'OCS o per d'altres analistes externs.
Clivatge. Revista d'estudis sobre el conflicte i el canvi socials
Aquesta publicació anual que s'ofereix en format electrònic recull la selecció de les anàlisis portades a terme per l'equip estable o pels invitats a jornades o activitats similars, o la selecció dels treballs enviats a la redacció de la revista. També recull la selecció d'alguns dels resultats derivats de l'activitat del Grup d'Innovació Docent vinculat a l'ICCS (Universitat de Barcelona, Grau de Sociologia i Màster de Recerca en Sociologia).
Novetats
Oberta la recepció de col·laboracions per a la revista Clivatge núm. 9, fins al 31 de març de 2021
L'Anuari del conflicte social 2019 i l'Anuari del Conflicte Maputxe núm. 2 (2019) ja estan disponibles a les plataformes habituals
Consultar Anuari del Conflicte
Entrega especial de l'Anuari del Conflicte Social (2019): el conflicte maputxe a Xile:
Noam Chomsky sobre la crisi del Covid-19
Noam Chomsky: Coronavirus - What is at stake? | DiEM25 TV
Recomanem:
Dinámica sociopolítica del conflicto y la violencia en territorio mapuche, de Nicolás Rojas (membre de l'Observatori) i Omar Miranda
Entrevista de l'Observatori, amb Silvia Federici, per Víctor Ginesta
Recomanem:
La forma social de la protesta en Euskal Herria, 1980-2013, de Arkaitz Letamendia, tesi doctoral, Universitat del País Basc
Recomanem:
"Movimientos sociales y políticos en México: un panorama (2000-2015)", de Massimo Modonesi i Diego Abesey
Salvador Giner: La sociología del mal, a Libros de la Catarata
Direm la veritat, sense repòs,
per l'honor de servir, sota els peus de tots.
Detestem els grans ventres, els grans mots,
la indecent parenceria de l'or,
les cartes mal donadas de la sort,
el fum espès d'encens al poderós.
És ara vil el poble de senyors,
s'ajup en el seu odi com un gos,
lladra de lluny, de prop admet el bastó,
enllà del fang segueix camins de mort.
Amb la cançó bastim en la foscor
altes parets de somni, a recer d'aquest torb.
Ve per la nit remor de moltes fonts:
anem tancant les portes a la por.
SALVADOR ESPRIU, 1957
Silvia Federici
Parts 1 & 2
Josep Maria Álvarez (UGT Catalunya)
Parts 1 & 2
Just Casas (CNT Terrassa)
Parts 1 & 2
Joan C. Gallego (CC.OO. Catalunya)
Les publicacions del l'Observatori estan disponibles en les següents plataformes: