Observatori del Conflicte Social
El conflicte social
Què és el conflicte social
"Conflicte" implica desacord i antagonisme entre dos o pocs individus. Però, si aquest desacord és persistent i es produeix, no entre pocs individus, sinó entre moltes persones i entre grups socials, i si també podem dir que es produeixen situacions que es regeixen per "jocs de suma zero" (allò que guanya un actor és el mateix que allò que perd o no pot rebre un altre actor) llavors parlarem de conflicte social. Les definicions que podem trobar en la teoria social són moltes i variables. La nostra aproximació a aquesta qüestió és a la vegada estructural i relacional. Entenem que la part substantiva del conflicte que es dóna en una comunitat humana té orígens estructurals: està directament i indirectament relacionada amb la forma d'organització social d'aquesta comunitat (feudal, capitalista, capitalista neoliberal, capitalista totalitària, col·lectivista, burocràtica, etc.). I que, alhora, la interacció conflictiva quotidiana entre individus i grups, canvia les condicions de la determinació estructural genèrica per fer néixer i renéixer configuracions conflictives noves i canviants.
Selecció de textos
Texto #3: Lewis Coser & Bernard Rosenberg, Sociological theory: a book of readings, Macmillan, Nueva York, 1964, capítulo "Cohesion and conflict".
Texto #4: Emile Durkheim, textos seleccionados de El suicidio, Akal, Madrid.
Texto #5: Karl Marx, textos seleccionados de Miseria de la filosofía, Progreso, Moscú.
Texto #7: Georg Simmel, textos seleccionados de Conflict, The Free Press, Nueva York, 1955, pp. 13-17.
Texto #11: Antonio Gramsci, textos seleccionados de Antología, compilados y traducidos al español por M. Sacristán, Siglo XXI, Madrid, 1988.
Texto #15: Seymour M. Lipset & Stein Rokkan, "Cleavage structures, party systems, and voter alignments: an Introduction", en Lipset & Rokkan (eds.), Party Systems and Voter Alignments: Cross-national Perspectives, The Free Press, Nueva York, 1967.
Texto #17: Albert Hirschman, "Los conflictos sociales como pilares de la sociedad de mercado democrática", en La Política, 1, Paidós, Barcelona, 1996, pp. 93-105.
Texto #20: Barrington Moore, "Principios de la desigualdad social", capítulo 4 de Principios de la desigualdad social y otros ensayos, Hacer, Barcelona, 2005, pp. 127-154.
Texto #22: Lewis A. Coser, textos seleccionados de Nuevos aportes a la teoría del conflicto social, capítulos 1, 7 & 8, Amorrortu, Buenos Aires.