top of page

Observatori del Conflicte Social

Qui som

El grup d'investigació ICCS

L'OCS és un observatori que depèn del grup d'investigació de la Universitat de Barcelona ICCS (Investigacions sobre Conflicte i Canvi Socials). L'objectiu fonamental de l'OCS és generar coneixement sobre bases científiques de les lògiques del conflicte i el canvi socials, amb l'objectiu de difondre la informació i les troballes substantives i, d'aquesta manera, contribuir a edificar societats més justes i igualitàries que puguin gestionar racionalment els conflictes emergents. L'òptica analítica dominant és la relacional: les relacions entre individus són les unitats socials bàsiques de la indagació social; i està també ancorada en la sociologia positiva d'orientació crítica.
 

 

Equip estable de l'OCS (2020-2021)

Responsable UB: María T. Bretones (professora titular d'Estructura Social)

 

Membres de l'equip: Jordi Bonet Martí (Universitat de Barcelona), Clara Camps Clavet (Universitat de Barcelona), Carlos A. Charry (doctor en Sociologia per la UB, professor de la Universitat d'Antioquia), Ximena Cuadras Montoya (màster en Investigació Sociològica, UB), Albert Ferrer (doctorand en Ciència Política, UB), Pilar Goñalons (sociòloga per la UB, doctoranda i lecturer a la Universitat de Wisconsin-Madison), Joan Linio (sociòleg per la UB), Guadalupe Lucas (graduada en Sociologia per la UB), Jaime Pastor (professor titular de Ciència Política, UNED, Madrid), Joan Quesada (professor associat de Sociologia a la UB, llicenciat en Filosofia i màster en Investigació Sociològica per la UB), Nicolás Rojas Pedemonte (doctor en Sociologia per la UB, professor de la Universitat Alberto Hurtado, Xile), Sandra Vera (Universitat de Xile i Doctora en Sociología per la UB) i Carlos Zeller (periodista i sociòleg).

 

 

Videoproducció: Jordi Roig & Clara Barrio, lookyproduccions.com

 

Comitè científic i assessor

Gener de 2021

 

  • Manuel Castells - Catedràtic de sociologia, Universitat Oberta de Catalunya i University of California, Los Angeles. Autor de la trilogia La era de la información, 1998.

  • María Jesús Funes - Professora titular de sociologia política en la UNED, Madrid. Autora de La salida del silencio: movilizaciones por la paz en Euskadi 1986-1998 i compiladora de A propósito de Tilly: conflicto, poder y acción colectiva (2011).

  • Manuel Antonio Garretón - Dept. de Sociologia, Universitat de Xile. Premio Nacional de Humanidades y Ciencias Sociales (Xile, 2007). Autor de The incomplete democracy. Studies on politics and society in Latin America and Chile, 2003.

  • Pedro Ibarra - Catedràtic de ciència política, Universitat del País Basc. Autor de Democracia relacional, 2011.

  • Sami Naïr - Professor de ciències polítiques i director del Centro Mediterraneo Andalusí (CMA) de la Univesitat Pablo de Olavide. Publicació del 2013: ¿Por qué se rebelan? Revoluciones y contrarevoluciones en el mundo árabe, Clave Intelectual. 

  • Rodolfo Stavenhagen - Professor emèrit, El Colegio de México, Centro de Estudios Sociológicos. Autor de Las clases sociales en las sociedades agrarias, 1969.

  • Joan Subirats - Catedràtic de Ciència Política, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Director de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP).

  • Joan Tugores - Catedràtic de teoria econòmica, Universitat de Barcelona (UB), i ex-rector de la UB (2001-2005). Autor d'El lado oscuro de la economía, 2009.

  • Esther Vivas - Membre del Centre d'Estudis sobre Moviments Socials de la UPF (Barcelona). Coautora de Resistencias globales. De Seattle a la crisis de Wall Street, 2009, i Del campo al plato. Los circuitos de producción y distribución de alimentos, 2009. Activista social.

 

* Arcadi Oliveres (1945-2021) - Professor titular d'economia aplicada, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), president de Justícia i Pau, activista pels drets humans. Lamentem profundament la seva pèrdua, després de tant temps essent inspirats per ell.

* Salvador Aguilar (1943-2020) - Professor titular d'Estructura i Canvi Social, Universitat de Barcelona, i cofundador d'aquest Observatori. Autor d'Ordre i desordre, 2001. Guanyador del Daniel Singer Prize 2009 amb l'assaig "Socialism in the 21st Century World" (a http://www.danielsinger.org/aguilar.html). Agraïm haver tingut l'oportunitat de col·laborar llargament i estretament amb ell i mantenim intensament viu el seu record.

* Salvador Giner (1934-2019) - Catedràtic de sociologia, Universitat de Barcelona (UB), president de l'Institut d'Estudis Catalans. Autor d'Historia del pensamiento social, 1982, i Sociologia, 2010. Vam gaudir del seu suport i vam créixer intel·lectualment a l'ombra de la seva erudició. No l'oblidem.

​* Miquel Caminal i Badia (1952-2014) - Catedràtic de Ciència Política (UB) i director del Memorial Democràtic de Catalunya. Va formar part d'aquest Comitè Científic i Assessor des de l'inici del projecte. Li reservem un lloc especial al nostre record, amb tot l'agraïment degut pel seu suport i la seva amistat.

 

bottom of page