top of page

Observatori del Conflicte Social

L'Observatori del Conflicte Social (OCS)

L'OCS és un observatori que depèn del grup d'investigació de la Universitat de Barcelona ICCS (Investigacions sobre Conflicte i Canvi Socials). Està format per alumnes, investigadors i professors que treballen en el camp de les ciències socials (Sociologia i Ciència Política). L'equip pretén contribuir a desenvolupar un treball de recerca fonamental al voltant dels interrogants que ens plantegen els episodis de conflicte i canvi social contemporanis. Ofereix una varietat de documents: articles acadèmics, tesis de màster o tesis doctorals, fonts primàries, etc. Es posen a l'abast en format accessible i sense ànim de lucre per a qualsevol tipus de públic interessat en aquests temes (estudiants, acadèmics o ciutadans en general).

"Tahrir Square on February 11" by Jonathan Rashad - Flickr. Licensed under Creative Commons Attribution 2.0 via Wikimedia Commons.
Protestas Colombia.webp

Des del 28 d'abril, milers de colombians han sortit als carrers per protestar contra diferents polítiques del Govern d'Iván Duque. El desencadenant en va ser una proposta de reforma tributària que pretenia incrementar la recaudació en més de 6.250 milions de dòlars apujant els impostos a ciutadans i empreses. Però les causes de les protestes són molt més profundes. Com sosté Carlos Charry, membre de l'OCS: “Hi ha una segona onada de mobilitzacions que estan prenent la batuta deixada per l'aturada nacional a fi de visibilitzar que hi ha altres problemes que van més enllà de la reforma tributària”.

Voz de América (05/05/2021)

Dos siglos de extrema derecha - Entrevis

El nostre col·laborador Jaime Pastor analitza els trets actuals de l'extrema dreta espanyola, entre altres, els lligams directes amb el règim franquista, les semblances i diferèncias amb altres grups d'extrema dreta europeus i americans, els vincles amb l'oligarquia, les diferències ideològiques amb altres moviments faixistes del passat... Un intel·ligent desglossament dels components de la ideologia feixista actual i una clara explicació de la seva relació amb la crisi contemporània del capitalisme.

Entrevista a Jaime Pastor, En la Frontera (28/03/2021)

300px-Arcadi_Oliveres_(2005)_edited.jpg
En record d'Arcadi Oliveres

Lamentem profundament la mort del nostre col·laborador Arcadi Oliveres, membro del comitè científic i assessor d'aquest Observatori, qui durant llarg temps va ser inspirador de la nostra tasca. En  record seu i en homenatge a la seva figura com a intel·lectual i activista recomenem la lectura de la següent entrevista en ocasió de la publicació del seu últim llibre, Paraules d'Arcadi.

Entrevista a Arcadi Oliveres i Mar Valldeoriola, Directa.cat (04/03/2021)

Novetats

L'Anuari del conflicte social núm. 14 ja està en procés de publicació. Consulta les primeres contribucions

Consultar Anuari del Conflicte núm. 14

 

 

Revista Clivatge núm. 10 ja està disponible, amb un monogràfic sobre Movimients i conflictivitats (post-)nacionals

Consulteu l'entrega especial

 

 

Recomanem:

Dinámica sociopolítica del conflicto y la violencia en territorio mapuche, de Nicolás Rojas (membre de l'Observatori) i Omar Miranda

Consultar article
 

 

Entrevista de l'Observatori, amb Silvia Federici, per Víctor Ginesta

Veure entrevista

 

 

La forma social de la protesta en Euskal Herria, 1980-2013, de Arkaitz Letamendia, tesi doctoral, Universitat del País Basc

Llegir més

 

​"Movimientos sociales y políticos en México: un panorama (2000-2015)", de Massimo Modonesi i Diego Abesey

Veure vídeo

 

Salvador Giner: La sociología del mal, a Libros de la Catarata

Llegir-ne més...

Direm la veritat, sense repòs, 

per l'honor de servir, sota els peus de tots.

 

Detestem els grans ventres, els grans mots, 

la indecent parenceria de l'or,

les cartes mal donadas de la sort, 

el fum espès d'encens al poderós. 

És ara vil el poble de senyors, 

s'ajup en el seu odi com un gos,

lladra de lluny, de prop admet el bastó, 

enllà del fang segueix camins de mort.

 

Amb la cançó bastim en la foscor

altes parets de somni, a recer d'aquest torb.

Ve per la nit remor de moltes fonts:

anem tancant les portes a la por. 

 

SALVADOR ESPRIU, 1957 

Silvia Federici

Parts 1 & 2

Josep Maria Álvarez (UGT Catalunya)

Parts 1 & 2

Just Casas (CNT Terrassa)

Parts 1 & 2

Joan C. Gallego (CC.OO. Catalunya)

Ceremonia_de_la_Firma_de_la_Paz_entre_el
Més enllà de les multituds intel·ligents. L'efecte mediàtic de les mobilitzacions ciutadanes pels acords de pau a Colòmbia

per Andrés Charry Joya, membre de l'Equip Estable de l'OCS

 

Una anàlisi de l'impacte en els acords de pau de Colòmbia de les mobilitzacions ciutadanes que exigien una pau definitiva.

Llegiu l'article sencer a Uniandes Journals (01/01/2020)

Covid-19%20-%20J_edited.jpg

per Jaime Pastor, membre de l'Equip Estable de l'OCS

 

Ara ens trobem en un punt d'inflexió inèdit en la nostra història contemporània i, sobretot, en la d'un capitalisme globalitzat que s'havia imposat com l'únic sistema possible. Perquè ara és aquest que cal qüestionar amb raons encara més contundents.

Llegiu l'article complet a Tribuna Viento Sur (27/03/2020)

El conflicte social

A totes les persones interessades a aprofundir en el coneixement del conflicte social, els oferim una selecció de textos clau de les ciències socials signats per especialistes destacats en la matèria; una selecció pensada tant per a estudiosos de la qüestió com per al públic en general. Molts dels textos es poden descarregar directament de la nostra web. A més, l'OCS es manté al dia sobre els últims avenços en la comprenssió del conflicte a fi d'incorporar-los puntualment a la selecció.

Publicacions periòdiques de l'Observatori
Anuari del conflicte social
Indexat a:
Latindex Logo.jpg
miar.png
REDIB_edited.jpg
DOAJ.png
LOGO ANUARIO.jpg

L'Anuari del Conflicte Social conté un registre dels principals episodis dels conflictes socials de l'any; a més alguns d'aquests episodis hi són analitzats en profunditat. L'Anuari ofereix una selecció substantiva d'informació relativa a cadascun dels casos tractats i anàlisis elaborades per l'equip estable de l'OCS o per d'altres analistes externs.

Clivatge. Revista d'estudis sobre el conflicte i el canvi socials
Indexada a:
Latindex Logo.jpg
miar.png
REDIB_edited.jpg
DOAJ.png
LOGO CLIVATGE.png

Aquesta publicació anual que s'ofereix en format electrònic recull la selecció de les anàlisis portades a terme per l'equip estable o pels invitats a jornades o activitats similars, o la selecció dels treballs enviats a la redacció de la revista. També recull la selecció d'alguns dels resultats derivats de l'activitat del Grup d'Innovació Docent vinculat a l'ICCS (Universitat de Barcelona, Grau de Sociologia i Màster de Recerca en Sociologia).

Les publicacions del l'Observatori estan disponibles en les següents plataformes:

Les entrevistes de l'Observatori
Altres vídeos recomanats
bottom of page